Uutiset

Certia tuo tehokkuutta hallinnon prosesseihin ketterän koodaamisen ja tekoälyn avulla

Asiakkaiden tarpeet kehittyvät nopeasti, ja sovellusten kehitykseltä vaaditaan yhä enemmän nopeutta ja joustavuutta. Low-code kehitysvälineet ovat nousseet yhdeksi keskeiseksi ratkaisuksi näihin tarpeisiin, mahdollistaen sovelluskehityksen huomattavasti nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Certia perehtyi markkinoilla oleviin low-code välineisiin ja kilpailutuksen tuloksena otti järjestelmäpalveluissaan käyttöön Outsystems – low code kehitysalustan vuoden 2023 aikana. Outsystems kehitysalusta on yksi ehdottomasti kyvykkäimmistä tuotteista markkinoilla, joka mahdollistaa laajojenkin ja liiketoimintakriittisten sovellusten rakentamisen. Visuaalisen kehitysvälineen, valmiiden käyttöliittymäkomponenttien lisäksi uudelleenkäytettävyys ja teknisten resurssikomponenttien säästeliäs käyttö mahdollistaa nopean kehityskyvykkyyden kuin myös kestävän ja ylläpidettävän ratkaisun. Järjestelmä myös ohjaa ja valvoo tekoälyavusteisesti kehittämisen laatua ja tietoturvaa. Certian oman osaamisen lisäksi on käytettävissä useampia kehityskumppaneita, joiden kanssa yhteistyössä kehitämme asiakkaidemme tarpeisiin ratkaisuja.

Tällä hetkellä Certialla on käynnissä ostotilausjärjestelmä Puron kehitystyöprojekti, jonka testaaminen on tarkoitus aloittaa jo tämän vuoden lopussa.  Sähköinen asiointiportaali korkeakoulujen ulkopuolisille käyttäjille valmistui jo alkuvuonna.

Henkilötietolomake sähköisessä asiointiportaalissa

Certia loi asiakkailleen asiointiportaalin ja henkilötietolomakkeen, jonka avulla työsopimusprosessin henkilötietojen käsittelyvaiheet saatiin sähköistettyä tietoturvallisella tavalla.  Uusi asiointiportaali otettiin käyttöön vaiheittain vuoden 2024 aikana. Uusi palveluportaali mahdollistaa sähköisen asioinnin korkeakoulujen ulkopuolisille käyttäjille ja kirjautuminen palveluihin tapahtuu vahvalla tunnistautumisella. Myös ulkomaalaisten käyttäjien tunnistautumiseen on kehitetty ratkaisu, jota ollaankin parasta aikaa kehittämässä käyttöön.

 —Uusi asiointiportaali on otettu innolla vastaan, koska henkilötietojen sähköinen käsittely on helpottanut näitä asioita käsittelevien henkilöiden työtä merkittävästi ja se on käyttäjän näkökulmasta selkeä ja helppo käyttää. Outsystems tuotteella kehitetty ratkaisu integroituu ydinjärjestelmiin saumattomasti ja siinä on mm. reaaliaikaiset integraatiot Mepco-järjestelmään. Olemme tyytyväisiä tähän kokonaisuuteen, mutta näemme tässä myös paljon mielenkiintoisia jatkokehitysmahdollisuuksia, sanoo Certian järjestelmäpalvelupäällikkö Toni Moilanen.

Puro-ostotilausjärjestelmä pienentää laskujen hallintakustannuksia

Ostolaskujen käsittely on suurissa organisaatioissa usein työlästä, koska ostolaskujen saapuessa on käytettävä paljon aikaa laskun manuaaliseen käsittelyyn, kun selvitellään mistä laskussa on kyse, onko tilaus vastaanotettu, kuka sen asia tarkastaa, miten se tiliöidään, kuka sen hyväksyy jne. Tällöin käsittelyprosessiin osallistuu useita henkilöitä, joiden täytyy perehtyä kulujen taustoihin ja tehdä usein myös ylimääräistä selvitystyötä. Prosessi on raskas ja hintalappu laskun hallintakustannuksille voi kohota välillä melkoisestikin. Automaatiota on jo aiemmin tuotu tekoälypohjaisella ratkaisulla, jossa tekoäly pyrkii ennustamaan saapuneen laskun tietojen perusteella, sekä koulutetun opetusaineiston avulla laskulle haluttuja tietoja. Ratkaisu on osoittautunutkin tehokkaaksi keinoksi laskun käsittelyn helpottamiseen, ja se on otettu korkeakouluilla laajasti käyttöön.

Puro ostotilausten hallintajärjestelmä tuo hankinnasta maksuun prosessiin seuraavan kehitysaskeleen. Tavoitteena on koko prosessin nopeutuminen ja manuaalisen työn minimoiminen tuomalla tilauspäähän helppokäyttöisen järjestelmän. Järjestelmä mahdollistaa koko prosessin tilausten tekemisestä vastaanottoon ja automaattiseen laskun täsmäyttämiseen. Olennaista uudessa ostotilausjärjestelmässä on se, että tilauksen hyväksyttäminen tehdään etupainotteisesti järjestelmässä jo siinä vaiheessa, kun tilaus tehdään ja näin ollen laskun käsittely voidaan jopa täysin automatisoida.

— Järjestelmä antaa myös mahdollisuuden korkeakouluille ohjata ostamista ja auttaa tilauksen tekijää mm. oikean sopimustoimittajan valinnassa. Järjestelmäpohjainen tilaaminen mahdollistaa myös jatkossa hankintasanomien käyttöönoton.

Ostokulujen budjetointi ja reaaliaikainen seuranta johdon apuna

Järjestelmä tuo hyötyjä myös johtamiseen: järjestelmän keräämien tietojen pohjalta johto voi seurata tilauksiin sitoutuneita euroja reaaliajassa sekä ohjata tilauksia ja ostoja tilanteen mukaan. 

—Talouden lukujen seuraaminen reaaliajassa on tätä päivää missä tahansa yrityksessä tai organisaatiossa. Ei siis ole ihme, että hankkeemme kiinnostaa myös organisaatioita, jotka eivät vielä ole tehneet päätöstä lähteä mukaan. Low-code alustalla luotavalla Puro-järjestelmä on laajuudeltaan ja toiminnoiltaan jo sen verran laaja, että pääsemme näkemään kuinka hyvin Outsystems kehitysalustana lunastaa odotukset. Oikean teknologia valinnan lisäksi onnistumisen edellytyksenä on oikeanlaiset kehitysprojektin hallintamallit, joissa asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua koko kehitysvaiheen ajan.